בשנים 2021-2022 אנו רואים את מחירי הדירות מזנקים בתלילות והיד עדיין נטויה.
לאור עליית המחירים, נכנסו חוקים חדשים ורבים המשפיעים על שוק הנדל"ן, הן בתחום בתחום המיסוי, חוקי הבנקים, הריביות, המדדים ועוד.
ריבית בנק ישראל מתעדכנת על ידי נגיד בנק ישראל כל 15 לחודש.
רוב הזמן בנק ישראל שומר על יציבות הריבית, אך לעיתים רואה הבנק לנכון להתערב ולשנות את הריבית, כדי לשמור על היציבות הכלכלית במשק.
ריבית הפריים = ריבית בנק ישראל + מרווח שהבנקים מוסיפים בשיעור 1.5%.
כזכור, ריבית הפריים לא עברה את רף 2% מאוגוסט 2014 כפי שניתן לראות בגרף הבא:
מדוע החליט נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית?
הסיבה העיקרית היא לתת קונטרה לעלייה במדד המחירים לצרכן, אשר הגיע בשנה האחרונה ל- 4%, ובכך חצה את היעד הממשלתי לאינפלציה של 1% – 3%. מטרת המהלך – האטת קצב הצריכה (הרעיון הוא לגרום לאנשים לחסוך יותר, כי זה משתלם עכשיו כשהריבית על חיסכון היא גדולה יותר, ולהוציא פחות כסף על צריכה). פעולה זו, כך מקווים בבנק ישראל, תביא ליציבות המשק ולבלימת עליית המחירים. מובן שאם פעולה זו לא תביא את המשק ליעד, יהיה צורך בעלייה נוספת של ריבית בנק ישראל ובכך גם לעלייתה של ריבית הפריים. הגדלת הריבית באופן משמעותי, גם היא מסוכנת למשק ועלולה לגרום למיתון – עקב הקטנת הצריכה, העסקים נפגעים וההכנסות ממסים קטנות. כך שפעולה זו צריכה להיעשות בזהירות ובאחריות רבה. נכון לעת זו, ריבית הפריים צפויה לעלות ב- 15.06.22 לכ-3% כתוצאה מהחלטת נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית מ- 0.75% ל- 1.5%.מהו מדד המחירים לצרכן?
מדד המחירים לצרכן מודד את אחוז השינוי בהוצאה הדרושה לקניית סל קבוע של מוצרים ושירותים, המייצג צריכה ממוצעת של משקי הבית. המדד מתעדכן מידי 15 לחודש ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומפורסם בכל העיתונים. הגורמים שהביאו לעלייה משמעותית של מדד המחירים לצרכן בין השנים 2021-2022:- המלחמה בין אוקראינה לרוסיה משפיעה על המשק וגרמה להתייקרות משמעותית במחירי הדלק והמזון ושאר המוצרים, עקב עלויות שינוע יקרות יותר.
- העלייה התלולה במחירי הנדל"ן בארץ, גרמה גם היא להתייקרות סעיף הדיור בסל המוצרים.
כיצד משפיעה העלייה בריבית הפריים על המשכנתא?
אחד ממסלולי המשכנתא שמציעים הבנקים הוא מסלול צמוד פריים. עד היום היה זה אחד המסלולים הזולים והרווחיים ביותר עבור נוטלי המשכנתאות, מעתה מסלול זה יספוג עלייה בריבית שתביא לעלייה בהחזרי המשכנתא. גם המסלולים צמודי מדד בריבית קבועה או משתנה, יספגו את עליית המדדים הצפויה וכתוצאה מכך עלייה בהחזרי המשכנתא. רק מי שלקח מסלולי משכנתא בריבית קבועה או משתנה לא צמודה למדד – לא יספוג עלייה בהחזרים החודשיים של המשכנתא.כיצד משפיעה העלייה בריבית הפריים על שוק הנדל"ן?
ההתייקרות בהחזרי המשכנתא, תוביל את המשקיעים לעלייה בדמי השכירות שהם מבקשים על דירותיהם. כמו כן, בגלל התייקרות המשכנתאות, פעולה זו תרחיק משקיעים פוטנציאליים לא מנוסים משוק הנדל"ן, מה שיוביל לחוסר נוסף בדירות להשכרה ולעליית מחירים נוספת בדמי השכירות. עליית הפריים, מוצהרת גם כאמצעי למיתון עליית מחירי הנדל"ן, אך זהו צעד קוסמטי בלבד – אין בכוחו להשפיע על עליית מחירי הנדל"ן באופן משמעותי.מדוע?
כי מדינת ישראל לא מטפלת מספיק בהיצע הדירות למכירה. ⬅️ ברגע שלא מגדילים את ההיצע (כמות הדירות הקיימות) באופן משמעותי ⬅️ אין באמת השפעה על מאזן היצע-ביקוש. ⬅️ ולכן מגמת עליית המחירים צפויה להימשך. דווקא כשהשוק תזזיתי ומשתנה, ויש אי וודאות גדולה, מומלץ לרכוש דירה עם ליווי של מומחים, אשר ינחו כיצד לבצע את המהלך באופן אחראי, מחושב ונכון ומותאם אישית ליכולת ולצרכים. כשמשקיעים לא מנוסים מדירים רגליהם משוק הנדל"ן, זה זמן מעולה להיכנס לשוק ולהרוויח גם מעליית המחירים הצפויה וגם מהעלייה בשכירויות.
אז מה היה לנו עד עכשיו?